Arrangementen historisch Delft

Delft Guide biedt nu arrangementen aan voor individuele bezoekers aan historisch Delft. Om te beginnen een paar wandelingen in het kader van de tentoonstelling Pieter de Hooch in Museum Prinsenhof. Maar meer zullen er volgen.


Uiteraard kunt natuurlijk voor groepen nog steeds een arrangement op maat laten samenstellen.

Share

Pieter de Hooch wandeling

In Museum Prinsenhof is de tentoonstelling Pieter de Hooch van 11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020. Een bezoek aan de tentoonstelling maakt u compleet door de historische stad te bekijken, die u in vele schilderijen hebt mogen bewonderen.

Wij verzorgen een stadswandeling langs de locaties, die van belang zijn in het werk van Pieter de Hooch. U maakt kennis met de stad, waarin Pieter de Hooch leefde toen hij zijn belangrijkste stukken schilderde. De Pieter de Hooch wandeling duurt 1:30 uur.

Voor individuele bezoekers hebben wij een speciale aanbieding: € 10,00 per persoon. Het minimum aantal deelnemers is 6 personen. Dit is exclusief de toegang tot Museum Prinsenhof. Je moet zelf een tijdslot bestellen op de website van Museum Prinsenhof. Als u gebruik wilt maken van dit aanbod, kunt u het aanvraagformulier invullen.

Share

Stadswandelingen in historisch Delft

Stadswandelingen in historisch Delft

De historische stad van Delft is uitermate geschikt om te voet te verkennen. Door de middeleeuwse structuur is het compact en het beste middels een wandeling onder leiding van een ervaren stadsgids te verkennen. Het kan natuurlijk ook zonder stadsgids op eigen gelegenheid. Een deel is autoluw, hetgeen het nog aantrekkelijker maakt.

Door de rijke geschiedenis zijn er verschillende thema’s voor de stadswandelingen te onderscheiden:

 • Algemeen historische stadswandeling: in deze stadswandeling wordt de algemene geschiedenis van Delft verteld en getoond. Locaties, die onder meer aangedaan worden, zijn de Markt, Nieuwe Kerk, stadhuis, middeleeuwse handelscentrum, Gemeenlandshuis, Oude Kerk en Prinsenhof. Beroemde mensen, die onder meer aan de orde komen, zijn Willem van Oranje, Johannes Vermeer, Hugo de Groot, Antoni van Leeuwenhoek, et cetera.
 • Oranje stadswandeling: Bij deze stadswandeling ligt de nadruk op Willem van Oranje en is goed te combineren met een rondleiding in de Nieuwe Kerk vanwege het praalgraf en de Koninklijke Grafkelders. Museum Prinsenhof is dan tevens een aanrader.
 • Vermeer stadswandeling: Bij deze stadswandeling ligt de nadruk op de beroemde schilder Johannes Vermeer en is goed te combineren met een rondleiding in het Vermeer centrum.
 • Gouden Eeuw/VOC stadswandeling: Bij deze stadswandeling ligt de nadruk op de Gouden Eeuw en de VOC. Het Oost-Indisch Huis en het Armamentarium zijn onderdeel van deze rondleiding evenals al de wereldberoemde mensen, die de Gouden Eeuw heeft voortgebracht.
 • Pieter de Hooch stadswandeling: Museum Prinsenhof heeft een speciale tentoonstelling over de beroemde schilder uit de Gouden Eeuw, Piet de Hooch van 11 oktober 2019 – 16 februari 2020. Na een bezoek aan het museum is een rondleiding langs de locaties een aanrader.
 • Architectuur stadswandeling: Mogelijk in de TU Campus en Nieuw Delft.
 • Agnetapark stadswandeling: Het Agnetapark ligt buiten de historische stad en is een van de eerste tuindorpen in de 19e eeuw.

Kijk voor meer informatie op www.delft-guide.nl.

Dit bericht stond in de bijlage Naar Delft augustus – november 2019 van Delft op Zondag van 18-8-2019.

Share

Gouden Eeuw in Delft

De Gouden Eeuw van Delft begint ongeveer in 1572 en eindigt in het rampjaar 1672. In deze eeuw heeft de stad en een flink aantal van zijn inwoners gouden tijden beleeft. Veel is daar nog over te vertellen en te laten zien. Als voorbeeld enkele belangrijke onderwerpen, mensen en locaties zijn daarvoor:

 • Delfts Blauw: Porceleyne Fles.
 • Schilders: Johannes Vermeer (Vermeer Centrum, Mauritshuis), Pieter de Hoogh (Prinsenhof), Carel Fabritius.
 • Internationaal Recht: Hugo de Groot (Nieuwe Kerk, Markt).
 • Wetenschap: Antoni van Leeuwenhoek (Boterbrug, Hippolytusbuurt, stadhuis).
 • Handel: VOC (Oost Indisch Huis, Armamentarium), WIC, Delfshaven.
 • Militair: Piet Hein (Oude Kerk), Maarten Tromp (Oude Kerk), Armamentarium (Prins Maurits), Prins Frederik Hendrik (Prinsenhof), Paardenmarkt, Kruithuis.
 • Bestuur: Hof van Holland (Gemeenlandshuis).

Wij kunnen over deze onderwerpen rondleidingen verzorgen in de historische stad Delft, kerken, musea, stadhuis.

Share

Delft Guide op Radio West

Delft Guide op Radio West

Debby en haar Mannen

Het dagelijkse radioprogramma “Debby en haar Mannen” van Omroep West was vrijdag 19 augustus op bezoek in historisch Delft. Presentatrice Debby Roukens met haar Man op vrijdag Fred gingen op pad met stadsgids Sybrand de Jong van Delft Guide en een groepje geselecteerde fans van Debby.

Stadswandeling

Sybrand de Jong van Delft Guide maakte een algemeen historische stadswandeling met de enthousiaste deelnemers. Nadat producent Maurice een groepsfoto voor het stadhuis had gemaakt, gingen we aan de slag. Het werd een serieuze stadswandeling, waarbij Debby en Fred inhaakten op de onderwerpen, die onderweg aan de orde kwamen. Uiteraard werd begonnen met een gedegen inleiding in de historie van Delft, want dat is de belangrijke basis voor de stadswandeling.

Debby en haar Mannen, Sybrand de Jong, Delft, stadswandeling

Tijdens stadswandeling werden natuurlijk door Debby en Fred diepte-interviews gehouden.

Nieuwe Kerk

Na de inleiding werd een bezoek gebracht aan de Nieuwe Kerk. Met de Koninklijke Grafkelders een kerk, die iedere bezoeker gezien moet hebben. Aan de hand van de maquette heeft Sybrand uitgebreid uitgelegd hoe de situatie in en rond de grafkelders is. Uiteraard werd uitgebreid ingegaan op het prachtige praalgraf van Willem van Oranje. Er is uiteraard ook aandacht besteed aan Hugo de Groot. In Nederland bekend van de boekenkist, maar internationaal als grondlegger van het internationale landrecht en zeerecht.

Delfts Blauw

Hierna was het even ontspannen bij De Candelaer met een demonstratie Delfts Blauwe vaasjes en borden maken, waarbij het met de hand schilderen natuurlijk het leukste onderdeel is. We mochten An natuurlijk niet teveel afleiden, want als je een foute streep zet, wordt het een tweede keus.

Vermeer Centrum

Bij een bezoek aan Delft moet natuurlijk ook aandacht aan de beroemde schilder Johannes Vermeer geschonken worden. Na uitgebreide aandacht voor het leven en werken van Johannes Vermeer werd een bezoek gebracht aan het Vermeer Centrum. Dit is de enige plek in de wereld waar al zijn bekende schilderijen te zien zijn. Helaas niet de echte, maar toch indrukwekkend.

Stadhuis

Het stadhuis met de mooiste renaissance gevel van Holland werd niet alleen van buiten bewonderd. Een kort bezoek aan de Burgerzaal hoorde er natuurlijk bij. De kaart van Kruikius en de veroordeling van Balthazar Gerards werden natuurlijk uitgebreid toegelicht. De uitleg over de “microscoop” van Antonie van Leeuwenhoek in de hoek bij de trouwzaal wekte veel verbazing bij de aanwezigen.

Prinsenhof

Gaande van de ene naar de andere locatie hebben we natuurlijk nog veel meer laten zien en verteld. Het laatste bezoek was aan het Prinsenhof en de Waalse Kerk. Aan de hand van schilderijen en de kogelgaten is het verblijf van Willem van Oranje in Delft toegelicht.

Stads Koffyhuis

Debby en haar Mannen, Sybrand de Jong, Delft, stadswandelingDe stadswandeling werd afgesloten bij het 50 jarige Stads Koffyhuis. Ferry van Winden onthaalde ons op koffie en gebak. De juiste ambiance om de stadswandeling te evalueren en het radioprogramma af te sluiten.

Links

Wilt u ook zo’n stadswandeling meemaken? Neem dan contact met ons op of vul een aanvraagformulier in.

Wilt u het radioprogramma beluisteren? Ga dan naar:

Wilt u meer informatie over Debby en haar Mannen op social media? Ga dan naar:

Share

Rick Steves bezocht Delft

Rick Steves heeft een bezoek gebracht aan Delft om zijn reisgids bij te werken en up to date te maken. Rick Steves is een beroemdheid in eigen land voor de mensen met een paspoort. Sybrand de Jong van Delft Guide heeft Rick Steves begeleid in historisch Delft om de reisgids voor Delft bij te werken, zodat de informatie klopt. Lees verder Rick Steves bezocht Delft

Share

Speciaal Vermeer-arrangement in Delft

Dit arrangement wordt niet meer aangeboden.

Naar aanleiding van de tentoonstelling van het schilderij “Het Straatje” van Johannes Vermeer bieden wij een speciaal arrangement aan.

Onze aanbieding:

Een heerlijke lunch of high tea bij het Stads Koffyhuis. O.l.v. een deskundige gids een stadswandeling van 2 uur inclusief een rondleiding in het Prinsenhof waar u het “Het Straatje” van Johannes Vermeer kunt bewonderen.

U kunt kiezen uit de volgende programma’s:

A: 12:30-13:30 Lunch en 13:30-15:30 Wandeling en Prinsenhof

B: 13:00-15:00 Wandeling en Prinsenhof en 15:00-16:00 High tea

De lunch: soep naar keuze, prijswinnende broodje naar keuze, 1x koffie of thee, glas verse jus d’orange.

De prijs voor groepen van 2-9 personen bedraagt € 50,- p.p..  En voor groepen 10-25 personen bedraagt de prijs € 40,,-  per persoon. Te boeken vanaf 2 personen.

Download de folder.

Boek dit arrangement door het formulier in te vullen.

Share

‘Het Straatje’ van Johannes Vermeer in Delft

Na 320 jaar komt het bekende schilderij ‘Het Straatje’ van Johannes Vermeer weer terug naar Delft. Het schilderij is gemaakt in Delft. Het is een topstuk uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is vrij bijzonder dat er een echte Vermeer naar Delft komt. Het schilderij wordt vanaf 25 maart t/m 17 juli 2016 tentoongesteld in Museum Het Prinsenhof.

Omdat dit schilderij naar Delft komt, wordt het Prinsenhof nu aangepast. De beveiliging wordt op het juiste niveau gebracht om dit soort topschilderijen te kunnen tentoonstellen.

Wij kunnen u rondleiden in het Prinsenhof en kennis laten maken met onder meer dit schilderij. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Share