400 Jaar Exchange Delft – Jingdezhen

Op dinsdag 14 juni 2011 stond de bijeenkomst van De Delftse Kring uit een presentatie over “400 Jaar Exchange Delft – Jingdezhen”. Het begon met de VOC, maar tegenwoordig is de uitwisseling weer volledig tot leven gebracht.

Gisteren stond De Delftse Kring in het teken van de uitwisseling van Delft met de beroemde porseleinstad Jingdezhen in China. In het stadhuis hield keramiekkunstenaar Adriaan Rees een verhandeling over de geschiedenis van deze uitwisseling.

Deze is al begonnen met de VOC zo’n 400 jaar geleden. Het begon met de import van het prachtige Chinese porselein. Wij waren hier zo van onder de indruk, dat wij dit zijn gaan namaken. Hieruit is het beroemde Delfts Blauw uit ontstaan. Dit werd wel Delfts porselein genoemd, maar is altijd aardewerk gebleven. Wij hebben ook invloed uitgeoefend op de Chinese werken, want er werd ook porselein op bestelling gemaakt: chine de commande. Hierdoor worden nu nog wel met vormen en figuren gewerkt in Jingdezhen, die uit die tijd stammen. Vaak weet men de oorsprong niet meer, maar de relatie met de VOC is overduidelijk aanwezig. In Delft maakten wij ook het Chinese werk na en dat noemden wij dan chinoiserie.

Een aantal jaren is geleden is de uitwisseling weer op gang gekomen met Adriaan Rees als katalysator. Er is een bezoek geweest van een Delftse delegatie, waarbij de Gemeente Delft en de Porceleyne Fles betrokken zijn geweest. Dit heeft er toe geleid, dat er kunstenaars uit Nederland in Jingdezhen projecten zijn gaan doen en omgekeert. Wij hebben hier in Delft de lantaarnpalen in het Sint Agathaplein aan te danken. De kolommen zijn in Jingdezhen met de hand getrokken en zijn van porselein. De beschilderingen zijn in Jingdezhen door twee kunstenaars gemaakt: een uit Delft en een uit Jingdezhen.

Momenteel werkt de kunstenaar Wan Li Ya uit Jingdezhen aan een project in Nederland. Zijn uitleg over het project waar hij aan heeft gewerkt betreft een vaas, die tot de National Treasury van China behoorde, maar door de VOC is meegenomen. Via familiebezit is deze vaas in de VS terechtgekomen alwaar hij op een gegeven moment in gebruik is genomen als voet voor een schemerlamp. Deze mensen hadden geen idee van de waarde van deze vaas. Toen een kenner hem ontdekte en hij verkocht werd, is er 5,3 miljoen VS dollars voor betaald. Wan Li Ya heeft deze schemerlamp nu in het groot gemaakt en is tentoongesteld in Den Haag onder de hemel, 2011. Klik voor een foto hier. Tegenwoordig staat het kunstwerk op het Doelenplein.

Wil je kennismaken met Delfts Blauw? Dat kan door ons verzorgd worden. Vul een formulier in door op deze link te klikken.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord