Historie van Delft

De historische stad van Delft

Delft is een middeleeuwse stad

In de middeleeuwse historische stad Delft is het goed toeven. Niet alleen vanwege de talrijke terrassen en restaurants, maar ook vanwege de rijke sporen uit het verleden. De nederzetting Delft ontstond vanaf ongeveer in 950 rond de Hof van de Graaf van Holland en kreeg in 1246 zijn eerste stadsrechten en kreeg de naam Delft. Dit was goed voor de economische ontwikkeling van de historische stad Delft. In het middeleeuwse centrum zijn nog steeds Het Steen, het Stadsboterhuis, de Waag, de Vleeshal, de Visbanken en de Cameretten die hier aan herinneren. De historische stad Delft was een van de zes kamers van de VOC en kende een bloeiperiode in de zeventiende eeuw.

Delft en Oranje

In 1572 is Willem van Oranje in het toenmalige Sint Agathaklooster in Delft komen wonen en is in dit Prinsenhof in Delft vermoord in 1584. Daarom bevinden de Koninklijke Grafkelders zich in de Nieuwe Kerk in de historische stad Delft. De nog steeds wereldberoemde grondlegger van het internationale recht Hugo de Groot is in Delft geboren en getogen en hij is nog steeds prominent op de Markt van Delft te zien. Johannes Vermeer is een wereldberoemde Delftse schilder uit de zeventiende eeuw en in het Vermeer Centrum Delft is zijn volledige werk te bewonderen. Zo ook Antoni van Leeuwenhoek, die als grondlegger van de microbiologie wereld vermaard is en heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Hier heeft hij zijn grensverleggende onderzoeken gedaan. Kortom, alleen al vanwege deze personen is een bezoek aan de historische stad Delft de moeite waard.

Delft en Delfts Blauw

Maar er is meer. Het in de zeventiende eeuw ontstane Delfts Blauw wordt nog steeds met veel succes gemaakt in Delft. Vele mensen van over de hele wereld brengen nog steeds een bezoek aan Delft om een Delfts Blauw fabriek te bezoeken. Het wordt nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze gemaakt. Handgeschilderd. Een vak dat de eeuwen heeft weten te trotseren. Middels een workshop kunt u uw eigen Delfts Blauw maken in Delft.

Delft en Vermeer

De wereldberoemde schilder uit de Gouden Eeuw Johannes Vermeer is geboren en getogen in Delft. Een echte Delvenaar dus. Hij heeft zijn hele leven in de historische stad van Delft gewoond en gewerkt. Een bezoek aan Delft is niet af zonder kennis te nemen van zijn werk. In het Vermeer Centrum Delft is zijn volledige werk te bewonderen.

Stadswandeling in Delft

Er is natuurlijk veel meer over Delft te vertellen. Wilt u de stad verkennen? Kijk dan bij Stadswandeling in Delft en Zoektocht in Delft. Als u al kennis hebt gemaakt met de historische stad Delft, vinden wij het leuk als u hieronder een reactie geeft. Meer informatie over de historische stad Delft is te vinden in de artikelen.

Lees verder:

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord