Rondleiding Delfts Blauw

Delft is de stad van Delfts Blauw. En dat al meer dan 400 jaren. Het begon met de ontdekking van het Chinese porselein. De VOC heeft vele jaren porselein uit China en later ook uit Japan naar Delft gebracht. En in Delft is men dat gaan namaken. Zie ook ons artikel over de 400 Jaar Exchange Delft – Jingdezen. Aan het einde van de 16e eeuw had Delft 34 Delfts Blauw fabrieken.

Dat namaken was nog niet zo eenvoudig, want Delft kon niet beschikken over de juiste grondstof om porselein te maken. Al eeuwen werd met de plaatselijk klei majolica gemaakt met een grove rood bakkende klei. De uitdaging was een dunne waterdichte scherf te maken en dat is gelukt. Met tinglazuur  werd het object voor de eerste keer gebakken en werd wit. Daarna werd de tekening met de hand geschilderd. Daarna werd het object met loodglazuur erover voor de tweede keer gebakken en kwam het als Delfts Blauw uit de oven..

Wilt u weten waarom het Delfts Blauw van oudsher in blauw is geschilderd? Wordt het Delfts Blauw nog steeds op de ingewikkelde manier gemaakt, zoals hierboven is beschreven? Als u het antwoord op deze en meer vragen wilt weten, kunt u het beste een bezoek brengen aan een van de nog bestaande Delfts Blauw fabrieken met een rondleiding.

Wij verzorgen rondleidingen in de volgende Delfts Blauw fabrieken:

 • De Porceleyne Fles / Royal Delft: de enig overgebleven Delfts Blauw fabriek uit de 16e eeuw met een experience, museum, schildersdemonstratie, fabriek en winkel. Internationaal presenteert de Porceleyne Fles zich als Royal Delft. Workshops zijn mogelijk. Er kan ook met de rondvaart naar toe gegaan worden. Wilt u in een leuke omgeving koffie/thee drinken of lunchen of dineren of confereren, het kan hier allemaal. Laat ons uw bezoek aan de Porceleyne Fles verzorgen.
 • De Delftse Pauw: een uitgebreide Delfts Blauw fabriek met een winkel. Goed bereikbaar per bus. Laat ons uw bezoek aan de Delftse Pauw verzorgen.
 • De Candelaer: een kleine Delfts Blauw fabriek naast de Nieuwe Kerk. Wij kunnen voor niet te grote groepen een uitleg regelen.
 • Als u een Delfts Blauw rondleiding wilt boeken of een offerte wilt aanvragen, vul dan een aanvraagformulier in. Als je vragen hebt of een propositie wilt bespreken, kun je te allen tijde contact met ons opnemen.
Share

2 gedachten over “Rondleiding Delfts Blauw”

 1. Goedemiddag,
  Voor het kunstcentrum in Vianen zou ik in aanvulling op een tentoonstelling Delfts Blauw van hedendaagse kunstenaars een groepsreisje willen plannen met o.a. een bezoek met rondleiding aan de Porceleyne Fles. Het liefst in het weekend, de 2e helft van september.
  Graag hoor ik wat de mogelijkheden en de kosten zijn.
  Met vriendelijke groet, Lon Buttstedt

  1. Dag Lon,

   Ik zie nu je bericht pas. Heeft het nog zin om de vraag te beantwoorden? Geef dan even je e-mailadres door.

   Vriendelijke groet,
   Sybrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord